Att välja rätt skola är ett av de viktigaste besluten du som förälder kan fatta. Ett beslut som kan kännas nästan överväldigande stort, speciellt för ens första barn.

Men det är också viktigt att komma ihåg att oavsett vilket val man gör, så kan man faktiskt inte kontrollera allt. Man kan undersöka skolans resultat, miljö och resurser, men man kan inte styra vilka klasskompisar barnet får eller vem som blir deras lärare. På både gott och ont, man kan få en lärare som man inte alls klaffar med, eller en lärare som verkligen brinner för sitt ämne. Visst, man ska göra sin hemläxa, men man ska också komma ihåg att det också kan bli som det blir.

Med det sagt så tittar vi här på vad man kan fundera på eller ta reda på för att ge sina barn rätt förutsättningar.


1. Förstå ditt barns behov

Varje barn är unikt, och det som passar ett barn kanske inte passar ett annat. Ta dig tid att reflektera över:

  • Lärostil: Lär sig ditt barn bäst i en striktare, mer traditionell läromiljö (som förhoppningsvis också präglas av mer studiero), eller behöver barnet mer utrymme och frihet till att utforska? Med friskolor så finns idag en uppsjö av olika typer av skolor - alltifrån engelska skolor till Waldorf och Montessori. 
  • Intressen: Har ditt barn särskilda intressen, som musik, sport eller teknik, som du vill att skolan ska kunna stödja? Många kommuner har tex skolor med mattespets från årskurs 7, eller musikklasser från årskurs 4.  
  • Särskilda behov: Behöver ditt barn extra stöd, oavsett diagnos, eller finns det specifika faktorer som gör att en viss miljö är bättre än en annan? Vissa barn funkar bättre i stora skolor, medan andra barn kan behöva mindre skolor och klasser för att fungera bra.

2. Utvärdera skolans akademiska resultat

Ett av de mest pålitliga sätten att bedöma en skolas kvalitet är att titta på dess akademiska resultat. Frågor att ställa inkluderar:

  • Hur presterar skolan på nationella prov?
  • Hur är trenden över tid? Har resultaten förbättrats eller försämrats?
  • Hur jämn är fördelningen av resultat mellan olika elevgrupper?

Skolverket har en del data som man kan ladda ner, dock kräver det lite jobb med att filtrera i excel-filer.


3. Undersök elev-till-lärar-ratio och klassstorlek

Många behöriga pedagoger och en låg elev-till-lärar-ratio kan innebära bättre stöd för ditt barn. Kolla på:

  • Hur många elever finns det per lärare? En låg elev-till-lärar-ratio innebär ofta att läraren kan ge mer individuell uppmärksamhet till varje elev. Detta kan göra stor skillnad, särskilt för barn som behöver extra stöd eller som är snabbare än genomsnittet i vissa ämnen. Forskning visar till exempel att elever i klasser med färre elever tenderar att prestera bättre på nationella prov, eftersom lärarna har större möjlighet att anpassa undervisningen efter varje elevs behov.
  • Finns det resurspersonal, som specialpedagoger eller mentorer, som stöttar eleverna?

En låg elev-till-lärar-ratio kan ofta innebära att varje barn får mer uppmärksamhet och stöd, vilket kan vara avgörande för deras framgång.


4. Läs föräldra- och elevundersökningar

Skolundersökningar ger ofta en bra bild av hur elever och föräldrar upplever skolan. Titta på:

  • Hur nöjda är föräldrar med skolans kommunikation och ledarskap?
  • Känner eleverna sig trygga och stöttade?
  • Finns det områden där skolan konsekvent får låga betyg?

Dessa undersökningar kan ge insikter om de mjuka värden som är minst lika viktiga som akademiska resultat. Ett barn som trivs gör mycket för att hen ska vilja ta sig an skoldagen. 


5. Tänk på praktiska faktorer

Förutom skolans kvalitet är det viktigt att överväga praktiska aspekter, som framförallt handlar om avstånd.

Hur lång tid tar det att resa till skolan? Är det viktigt att skolan ligger nära hemmet? En skola som ligger 15 minuter längre bort än ett annat alternativ innebär extra 30 minuter pendling varje dag – för både en själv och för barnet.

Och hur blir avståndet till fritidsaktiviteter? Ligger skolan bra till för att man ska kunna ta sig till sina aktiviteter?


6. Besök skolan

Ingenting ersätter ett besök. När du besöker skolan:

  • Träffa lärare och skolledare och ställ frågor. Vi har en lista här på bra frågor som föräldrar kan ställa till skolan vid ett info-möte eller öppet hus.
  • Observera klassrumsmiljön och hur det skulle fungera för ens egna barn.
  • Få en känsla för skolans kultur och värderingar.

Involvera gärna ditt barn i besöket för att få deras perspektiv också, om det är ett lite äldre barn.


7. Använd vårt verktyg

Vårt verktyg är utformat för att hjälpa dig att jämföra skolor baserat på viktiga faktorer som akademiska resultat, elev-till-lärar-ratio och elevundersökningar. Prova det idag om du vill hitta mer statistik om skolorna i ditt område.


8. Om det inte känns rätt

Om du efter en tid upptäcker att skolan inte passar ditt barn, kom ihåg att det alltid går att byta. Tecken på att skolan kanske inte är rätt kan inkludera minskad motivation, oro inför skoldagar eller om ditt barn verkar stressat eller olyckligt. Det kan också handla om att du som förälder upplever bristande kommunikation från skolans sida eller känner att ditt barn inte får det stöd som behövs. Självklart har alla dåliga dagar, men om problemen kvarstår efter en längre tid och efter att man har försökt förbättra situationen, så kan ett skolbyte ibland vara värt det även om det känns jobbigt.

Ett skolbyte kan ibland vara det som krävs för att barnet ska trivas och utvecklas på bästa sätt. Det är viktigare att ditt barn trivs och utvecklas än att hålla fast vid ett val som inte fungerar. Kom ihåg att en bra skola inte nödvändigtvis är en bra skola för just ens egna barn. Många föräldrar upplever att ett byte kan göra stor skillnad för barnets välbefinnande och skolprestationer.


Att välja rätt skola är en resa, men med rätt information och verktyg kan du fatta ett beslut som ger ditt barn de bästa möjliga förutsättningarna för framgång.

Vill du testa vårt verktyg för att se statistik om skolorna i ditt område? Gå in på valjratt.se/skola!

Samtlig bakomliggande data kommer från skolverkets statistiskdatabas.

Publicerat den 9 januari 2024