← Tillbaka till alla artiklar

Hur bra är Waldorf & Montessoriskolorna i Sverige?

Vi jämför Waldorf och Montessori med vanliga skolor på bl.a. kreativitet och särskilt stöd.

Hur bra är Waldorf & Montessoriskolorna i Sverige?

Många föräldrar är intresserade av att välja en skola med en alternativ profil, såsom Waldorf eller Montessori. Anledningen bakom skiljer sig åt från fall till fall, men några aspekter som typiskt sett lockar med dessa profiler är tanken på en mer individanpassad undervisning, främjanade av kreativitet, gladare eller mer harmoniska barn, samt större möjligheter till särskilt stöd.

Men hur brukar det se ut på skolorna? Vi har inga perfekta svar, men idag försöker vi utvärdera skolorna utifrån dessa aspekter med hjälp av den data som finns från Skolverket och Skolinspektionen. Vi bedriver alltså ingen forskning, utan vi gör ett bästa försök med det som finns.

Mer barnlett

En vanligt förekommande förhoppning är att barnen på dessa skolor får en större möjlighet att själva styra sitt lärande. När vi tittar på en fråga i skolenkäten om elevers möjlighet till att påverka sitt arbete så ser vi att:

  • Waldorfskolorna fick i genomsnitt 5,4
  • Montessoriskolorna fick 5,8
  • Alla skolor fick 5,5

Notera att i dessa enkäter så går index från 1-10, där en högre siffra är bättre. Resultatet visar alltså en marginell fördel för Montessoriskolorna, medan Waldorfskolorna ligger något under genomsnittet. Detta tyder på att påståendet om en mer individanpassad undervisning kanske stämmer något för Montessoriskolor.

Mer kreativt

Det finns ingen direkt enkätfråga som mäter hur väl skolorna främjar kreativitet. Därför skapade vi ett "Kreativitets-index" baserat på närliggande aspekter som:

  • Om lärarna varierar lektionerna
  • Om de får eleverna att tro på sig själva
  • Om eleverna får öva på att tycka olika
  • Om eleverna känner att de kan vara sig själva

Med denna metod landar:

  • Waldorfskolorna6,9
  • Montessoriskolorna7,1
  • Alla skolor7,2

Här ser det ut som att både Waldorf och Montessori ligger något under genomsnittet, vilket tyder på att dessa skolor inte nödvändigtvis är bättre på att främja kreativitet – åtminstone inte på det sätt som vi har undersökt frågan.

Är du nyfiken på hur Waldorf och Montessoriskolorna i ditt närområde presterar på flera områden?
Testa vårt skolval-verktyg och jämför skolor idag!

Gladare och mer harmoniska barn?

Att mäta barns glädje är svårt, och det finns ingen direkt data på det. Istället har vi tittat på övergripande nöjdhet, med tanken att barn som är glada och harmoniska på skolan borde vara generellt mer nöjda. Så för barnens nöjdhet:

  • Waldorf 6,8
  • Montessori 7,1
  • Alla skolor 6,9

Detta tyder på en liten fördel för Montessoriskolorna, men skillnaderna är inte stora.

Som en liten avstickare tittade vi också på vårdnadshavarnas övergripande nöjdhet. Det är nog en sämre proxy för hur glada barnen är, men vi var nyfikna på att förstå om föräldrar som har valt en skola med en specifik inriktining är mer eller mindre nöjda. Vårdnadshavarnas övergripande nöjdhet:

  • Waldorfskolorna 7,0
  • Montessoriskolorna 7,6
  • Alla skolors genomsnitt låg på 6,7

Här ser det ju ut som att föräldrarna faktiskt är mer nöjda när de har valt dessa skolor, särskilt de som har valt Montessori.

Särskilt stöd – bättre för barn med utmaningar?

En central fråga för många föräldrar med barn som har en NPF-diagnos eller andra utmaningar är om Waldorf- eller Montessoriskolor kan erbjuda bättre särskilt stöd. Genom enkäter riktade till skolornas pedagogiska personal får vi en inblick i hur skolorna själva bedömer sin förmåga att ge detta stöd:

  • Waldorfskolornas personal: 7,2
  • Montessoriskolornas personal: 7,3
  • Alla skolor: medelvärde på 5,9

Här ser vi en markant skillnad – både Waldorf och Montessori ligger betydligt högre än genomsnittet, vilket tyder på att åtminstone lärarna på dessa skolor tycker att de är bättre på att ge anpassningar och särskilt stöd för de elever som behöver det.

Så sammanfattningsvis...

Kom ihåg att vi gjorde den här översikten på gruppnivå och att resultaten inte direkt speglar utfallen för en enskild skola. Metoden är ett sätt att få en övergripande uppfattning baserat på tillgängliga data – resultaten bör därför tolkas med försiktighet. Notera också att vi i vår undersökning inkluderade alla skolor med "Waldorf" eller "Montessori" i sitt namn. Detta resulterade i ett urval på 16 Waldorfskolor – vilket innebär att resultaten för denna grupp är mindre tillförlitliga – jämfört med 93 Montessoriskolor, där resultaten är mer robusta.

När det gäller de generella aspekterna, såsom individanpassning, kreativitet och nöjdhet, är skillnaderna marginella. Däremot framträder en tydlig skillnad när det gäller särskilt stöd, där både Waldorf- och Montessoriskolorna ligger betydligt över genomsnittet. Så som föräldrar själva, så hade vi definitivt undersökt dessa skolor närmare för våra barn med lite extra utmaningar. Men ingen modell passar alla, så i slutändan får man gå på det som man tror kan funka bäst.

Är du nyfiken på hur Waldorf och Montessoriskolorna i ditt närområde presterar på flera områden?
Testa vårt skolval-verktyg och jämför skolor idag!

Samtlig bakomliggande data kommer från skolverkets statistiskdatabas. Publicerad 7 april 2025.